Fantana - 6 lucruri de stiut despre apa de fântână (puț) înainte de a o săpa

 

Nu toată lumea primește apă de la o sursă municipală. Majoritatea populației din mediul rural folosesc o fântână în schimb. Desigur de cele mai multe ori, nu sunt nevoiți să lase în josul fântânii o găleată.

  Apa de băut este un aspect atât de elementar al vieții de zi cu zi încât mulți dintre noi nu ne deranjează să luăm în considerare sursa. Dar calitatea apei variază foarte mult în România și în întreaga lume și asta, la rândul său, poate afecta calitatea vieții.

  Aproape trei sferturi din Români se bazează pe surse publice de apă. Cu toate acestea, aproximativ un sfert din ei folosesc fântâni private în schimb. Mulți se află în zonele rurale, unde casele de multe ori nu pot accesa sistemele municipale de apă, deoarece este pur și simplu prea scump să extinzi infrastructura.

  Proprietarii ambițioși (și bogătașii) pot alege să cheltuiască banii pentru a construi ei însăți acea infrastructură. Dar majoritatea aleg în schimb să folosească fântâni private, care asigură toate nevoile lor de apă dulce. La care ei își instalează un sistem de pompare pentru a aduce apa în interiorul incintelor personale.

  Apa de puț este fundamental diferită, chiar de unde provine, de cum are gustul și chiar de legile care se aplică cantității și siguranței sale. Iată ca urmare șase lucruri de știut despre apa de fântână.


1. Apă neîncetată

  Rezervele municipale de apă sunt menținute pentru a furniza apă neîncetată, atâta timp cât nu există dezastre. La fel și puțurile private. Dar există circumstanțe în care puțurile eșuează.

  Apa de fântână se poate termina sau se poate usca (seca), dar tind să se umple din nou atunci când mai multe infiltrații de apă o restaurează.

  Acest lucru nu se întâmplă des, dar se întâmplă atunci când volume uriașe de apă sunt pompate pentru o perioadă îndelungată. Dacă depășiti limitele aprovizionării, în cele din urmă apa va începe să apara întunecată și noroioasă.

  Există și alte situații în care apa din puțurile (fântânile) private, ar putea să nu dea randament:

 - O scădere a cantității de precipitații;

 - O scădere a cantității de apă care își face drum la suprafață;

 - Umplere cu sedimente libere;

 - Reâncărcare scăzută a agviferului.

  Vestea bună este că fântânile întreținute corespunzător funcționează în general foarte bine decenii fără probleme majore.


2. E posibil să fii nevoit să sapi adânc

  Pentru a găsi apă, săpați sau forați pentru aceasta, accesând agviferul (un strat de rocă permeabilă care conține apă). În multe locuri, este posibil să săpați direct în pământ până când atingeți o sursă de apă subterană.


  Construcția puțurilor se încadrează în general în 3 categorii: fântâni săpate, puțuri înserate, puțuri forate.

  Fântânile săpate sunt cele mai puțin adânci, de la 3 m până la 9 m adâncime și pereții acesteia pot fi din beton, piatră sau cărămidă.

  Fântâna înserată ajunge la 9m până la 15m adâncime și e formată din țevi galvanizate. Dar faptul ca sunt atât de aproape de suprafață le face vulnerabile la contaminare.

  Fântânile forate pot ajunge la sute de metri adâncime și sunt acoperite continuu. În comparație cu celelalte două tipuri, acestea sunt cel mai putin probabil să fie contaminate, deoarece apa este la o adâncime atât de mare unde contaminarea de suprafață este extrem rară.


3. Nu întotdeauna poate fi posibil

  În funcție de locația dumneavoastră, pânza freatică poate fi la o adâncime mare sau mică. La o adâncime mică pot apărea probleme de contaminare. La o adâncime mare fântâna poate să nu fie rentabilă, dat fiind faptului că poate să fie prea puțină apă la care nu se merită efortul. De asemenea pot apărea și alte probleme.

  Și asta nu e singura problemă. În unele locații din România, nu vei da niciodată de apă, deoarece poate fi prea aridă locația unde vei vrea să amplasezi fântâna.

  Fântânile de mică adâncime sunt mai susceptibile de a fi contaminate de substanțe chimice care se imfiltrează în apele subterane. Acest lucru se întâmplă fregvent în zonele cu procese industriale grele sau practici agricole care se bazează pe diverse erbicide, pesticide și îngrășăminte.

  Sa constatat deja că multe fântâni din România au un nivel de nitrați care depășesc standardele de consum. Nitrații se găsesc în mod natural în apă, dar nivelul ridicat ai acestora pot fi periculoși pentru sănătatea noastră. Este un alt motiv pentru a urmări cu atenție calitatea apei pe tot parcursul anului.


4. Apa de puț are un gust destul de bun

  Sistemele municilape își tratează apa cu substanșe chimice pentru a o face sigură pentru consumul general. Cei mai deși aditivi întâlniți sunt clorul, dioxidul de clor și ozonul. Dar, la un moment dat în viață noastră, fără îndoială am băut apă care aparent are mult prea multe din aceste componente, ceea ce o poate face dezagreabilă.

  Dacă ați gustat apa proaspătă de la robinet, atunci trecerea la apa de fântână ar putea fi o mare ușurare. Mulți oameni sunt de acord că gustul este mai bun, dar uneori are un gust puțin ciudat din cauza lipsei de clor sau de substanțe organice, cum ar fi fluorul din sistem.

  Cu toate acestea, conținutul ridicat de nutrienți este unul dintre motivele pentru care mulți oameni găsesc apa de fântână atât de gustoasă ți răcoritoare în comparație cu apa municipală. Acești nutrienți pot fi foarte sănătoși pentru trupul nostru. Dar conținutul de minerale variază foarte mult în funcție de locația fântânei, iar analiza de laborator este singura modalitate de a afla mai multe despre ce se află cu adevărat în apa fântânii.

  Apa de fântână are un conținut ridicat de minerale, în unele locuri, acele minerale sunt dure.


5. Trebuie să faceți teste anuale

  S-ar putea să vă luați fântâna privată drept un punct de mândrie și un semn de independență.

  Dar în același timp, esti responsabil pentru a te asigura că sursa ta de apă este sigură de băut. Aceasta înseamnă că trebuie să efectuați teste, în general anual, sau mai des dacă bănuiți că ceva nu este în regulă.

  Puteți obține un test de bază pentru apă care testează plumb, bacterii, pesticide și multe altele pe magazinele online, valoarea lor aproximativă e de 100 RON. Cu toate acestea, este bine să faci o testare amănunțită când obții puțul forat. Va trebui să continuii testarea o dată pe an, cel puțin.

  Un test amănunțit trebuie să analizeze următorii potențiali contaminanți:

 - Potabilitatea de bază a apei;
 - Bacteriile coliforme;
 - Nitrați;
 - Ioni;
 - Sulfat;
 - Fluor;
 - Totalul solidelor dizolvante.

  Dacă apa ta este contaminată, nu o bea. Dacă aveți o contaminare chimică, nici măcar nu vă faceți baie cu ea. Contactați departamentul local de sănătate și cereți-le îndrumări cu privință la rezolvarea problemei.

6. S-ar putea să economisiți bani


  Pentru apa publică costurile sunt destul de mari. Apa de puț, pe de altă parte, este gratuită, deși trebuie să plătiți pentru electricitatea consumată de pompa de apă care alimentează casa dumneavoastră.

  Va trebui să cheltuiți bani pentru întreținerea sistemului de apă, dar economiile sunt mai mari.

  Deși costurile unei reparații majore de fântână ar putea depăși câțiva ani de cheltuieli in comparație cu apa din oraș, dacă fântâna continuă să pompeze fără probleme, puteți constata ca este o economie de bani pe termen lung.

  Acum e interesant


  Fântânile pot fi de încredere în vremurile incerte, cum ar fi atunci când lovesc dezastrele naturale. O fântână privată, pe de altă parte, dacă este întreținută corespunzător, vă va asigura întotdeauna apă. Doar asigurați-vă că aveți un generator pentru pompă în cazul în care rețeaua electrică cedează.

Postări populare